hypotheek-zoeken.nl

Beleggen, sparen, of speculeren?

beleggen

Het gaat goed op de beurs, zo goed zelfs dat sommige mensen liever hun geld beleggen dan dat ze het laten renderen op spaarrekening. Daar krijg je vandaag de dag tenslotte maar weinig voor terug. Dat is jammer, maar het is niet anders. Wanneer je wilt beginnen met beleggen, dan kan dit vooral in het begin een enorme berg zijn. Er is namelijk behoorlijk wat informatie over beleggen en de verschillende opties. Je er in verdiepen is een logische eerste stap, maar ook de hoeveelheid informatie die je dan voor je kiezen krijgt is groot. Daarom in dit blog meer informatie over beleggen.

Beginnen met beleggen

Als informeel investeerder (dus niet een financiële instelling) zijn er veel verschillende mogelijkheden om met je eigen vermogen te beleggen. Het is echter voor beginnende beleggers wel belangrijk om mee te geven als tip: beleg alleen met geld dat je niet direct nodig hebt. Voor sommige beginnende beleggers betekent dit dat ze wellicht met een paar honderd euro, of een paar duizend euro kunnen gaan beleggen. De meer ervaren belegger kan bijvoorbeeld met tienenduizenden, of honderdduizenden euro’s tegelijkertijd investeren. Voor mensen die het vermogen hebben is het daarom wel makkelijker om te beleggen, bijvoorbeeld in ondernemingen. Wanneer je investeert in een onderneming (bijvoorbeeld door aandelen te kopen of obligaties af te nemen) ontvang je een rente over je geïnvesteerde bedrag. Dit is afhankelijk van de onderneming, de partij waarvan je de aandelen of obligaties koopt, de looptijd en een paar andere factoren.

Veel geld in weinig tijd?

Wie denkt dat beleggen een makkelijke manier is om snel geld te verdienen, die heeft het mis. Voordat je überhaupt begint met investeren is het belangrijk om risico’s af te wegen, eventuele prospectussen door te lezen en daarbij natuurlijk goed kijken waar je je geld nu precies in stopt. Een tip hierin is om je mindset te zetten op de lange termijn. Grote particuliere investeerders (maar ook financiële instellingen) investeren daarom op de lange termijn. Hoe korter de termijn, hoe kleiner de kans namelijk is dat je investering zijn vruchten afwerpt.

Spreiden en begrijpen

Steek je geld in datgene dat je begrijpt. Dat is een goede tip voor beginnende beleggers. Het kan voelen alsof je kansen op hoge rendementen mist, zoals bijvoorbeeld het geval is in de cryptocurrency markt. Maar wanneer je je kansen spreidt en goed begrijpt waar je precies je geld in stopt, maak je het kans op verlies stukken kleiner.

Mobiele versie afsluiten